SmileMobile

NFC: Ce este și cum funcționează?

    În lumea digitală în continuă evoluție, tehnologia NFC (Near Field Communication) a devenit esențială pentru viața modernă. Schimbăm complet modul în care interacționăm cu dispozitivele și mediul înconjurător. Cu o simplă atingere sau apropiere a dispozitivelor, NFC ne permite să transferăm instantaneu date, informații și să facem plăți.

Cum funcționează funcția NFC?

    Pentru a funcționa NFC-ul este necesar să apropriem două dispozitive NFC acestea să fie la o distanță foarte mică unul față de celălalt, în general să fie între 4 și10 centrimetri între cele două dispozitive. Inițierea comunicării, trebuie efectuată de către un dispozitiv prin  generarea unui câmp magnetic cu frecvență radio. Acest câmp magnetic este detectat de celălalt dispozitiv NFC, după ce comunicarea este stabilită, dispozitivele își schimbă informațiile. Aceste informații pot include date, fișiere, comenzi sau instrucțiuni, în funcție de aplicația specifică.                                                                                                                                                  

  Confirmarea și finalizarea procesului de schimbare a informațiilor se efectuează cu ajutorul  dispozitivelor acestea  confirma tranzacția sau acțiunea efectuată și pot finaliza procesul.

Este important de menționat că NFC poate funcționa în două moduri principale: pasiv și activ.

Modul activ al funcției NFC: Dispozitivele active NFC au o sursă de alimentare internă și pot iniția comunicarea fără a fi necesar un alt dispozitiv activator. Acest mod este folosit în mod obișnuit în smartphone-uri, terminale de plată și alte dispozitive inteligente.

Modul pasiv: Dispozitivele pasive NFC sunt de obicei etichete sau tag-uri NFC care nu au o sursă de alimentare internă. Acestea sunt activate de un dispozitiv activ NFC și pot fi folosite pentru a furniza informații, de exemplu, în carduri de acces sau etichete de identificare.

   Prin urmare, NFC oferă o modalitate simplă și rapidă de a schimba informații între dispozitive, facilitând plăți mobile, partajarea de fișiere sau pentru transferul rapid de date în medii în care conectivitatea la internet poate fi limitată sau indisponibilă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *